Затова е редно да са ясни няколко неща. Първо: Професорът е

...
Затова е редно да са ясни няколко неща. Първо: Професорът е
Коментари Харесай

Добър ден, проф. Габровски, какво ще кажете за Борисов и Гешев? Без отговор кабинет няма да има

Затова е редно да са ясни няколко неща.

 

Първо: Професорът е номинация на ГЕРБ, което значи персонално на Бойко Борисов. Никаква илюзия не би трябвало да има в това отношение.

Няма потребност неврохирургът Габровски да изяснява, че е еднообразно далечен от партии. Зад него стои Борисов, а в случай че го няма, се появява Десислава Атанасова или Томислав Дончев, да речем.

 

Това не е главната уязвимост на плана, фиктивен в Банкя. Идеята за Габровски има симпатични страни, като тази, че известният доктор не е човек с партийна биография. Освен това е почитан човек, диалогичен. В медицинските среди ще чуете и други, разнообразни отзиви, само че и те не са болежка за умиране.

 

Габровски към този момент няколко пъти повтаря пред медии, че е последовател на промените в правната система. Също, че би трябвало да се води битка с корупцията. Тези клишета ги слушаме от години, без нищо да се случи. Нужна е конкретика.  

Така опираме до екзистенциялния въпрос: Какво мислите, професор Габровски, за модела „ Борисов “? Какво мислите за 12-годишното ръководство, което ни закова на дъното на Европейски Съюз по всичко, обвързвано с качеството на живот? Последни по заплати и пенсии, само че първи по корупция, заболеваемост и смъртност. Първи сме и по приключване на хора към други страни.

 

Габровски би трябвало да приказва за това.

 

Също и за дейностите на прокуратурата през последните години. От Европейски Съюз всяка година ни предизвестяват, че обстановката с големите пълномощия на основния прокурор е неуместна и това не може да продължава. Те го споделят, хиляди в България излизат на митинги и го декларират, само че ГЕРБ и Борисов бранят Гешев, като че ли от това зависи животът им. Всъщност на доста от тях в действителност зависи…

 

Задължително е да чуем също какво мисли професорът за войната на Русия против Украйна и изобщо за българо-руските връзки на фона на новите действителности в Европа и света.

 

Няма гаранция, че обществото ще му повярва, само че той е наясно, че българите сме лъгани толкоз брутално дълго, че мъчно бихме приели към този момент някой на юнашко доверие. Затова би трябвало да е безапелационен. Все отново основната виновност за развращаването на хората носят политиците, които задават тона за гражданска съвест и отговорност. Като си вкарал мафията в ръководството, няма по какъв начин да очакваш моралът в обществото да е на висотата на заветите на най-достойните българи.

 

Ако проф. Габровски съобщи, че измежду целите му ще бъде задълбочена проверка на властта през последните години, както и радикална смяна в региона на прокуратурата – може да разчита на известна социална поддръжка в задатък.

В противоположен случай, ще се повтори пиеската с кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент. Освен в случай че концепцията не е тъкмо това.

 

Неведнъж съм сравнявал Борисов с тропическото животно, разказано от кубинеца Педро Хуан Гутиерес: вързоп от сетива, които употребява само за своя комфорт и оцеляване.

 

Един ден – може би напълно скоро, - Николай Габровски ще научи тези неща от личен опит. Винаги по този начин става, и постоянно – по-късно.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР